SON-R 6−40 består av fire deltester: Analogier, Kategorier, Mosaikk og Mønstre, med totalt 124 oppgaver.
- Analogier måler abstrakt tenkning og deduktiv resonnering. Testpersonen skal skille ut og bruke prinsippene i en analogi med geometriske figurer og peke på eller indikere korrekt svar. Dette er en klassisk analogitest
- Kategorier måler abstrakt (verbal) tenkning/forståelse. Testpersonen blir vist tre bilder med en fellesnevner (overordnet kategori). Testpersonen skal så, fra en serie på fem bilder, velge to som tilhører samme kategori ved enten å peke eller indikere korrekt svar.
- Mosaikk måler visuospatial evne. Testpersonen skal gjengi et mønster ved hjelp av rød-hvite mosaikkbrikker. Denne deltesten minner om Terningmønster på WISC/WAIS, men inneholder ikke prosesseringshastighet som konfunderende variable.
- Mønstre måler spatial og visuomotorisk evne. Hvert mønster består av en eller flere linjer som følger et systematisk mønster. Midtdelen av mønsteret mangler, og testpersonens oppgave er å fylle ut det manglende mønsteret.
Testen måler en rekke kognitive evner, som abstrakt tenkning, deduktiv utledning samt visuospatial og visuomotorisk evne.
Resultatet uttrykkes i IQ-skårer, med middelverdi på 100 og standardavvik på 15.
Normer
Normene er samlet inn i løpet av årene 2009-2011 i Nederland og Tyskland, og bygger på testinger av totalt 1933 barn og voksne i alderen 6 til 40:11 år i 17 ulike aldersgrupper. I tillegg er verktøyet og stimulusmateriellet forsket på og testet ut i over 20 ulike land, med ulik sosioøkonomisk status. Flerspråklige er representert i normutvalget.
Skåring
Skåring utføres ved hjelp av skåringsprogrammet som blir levert på en USB-minnepinne når man kjøper Startkit. Skåringsprogrammet kan brukes på alle Windows-program (XP, Vista, 7, 8 och 10).
Skåring kan også gjøres manuelt.
Alle som jobber i PPT eller i helse med utredning kan sertifiseres i testen. Sertifiseringskurset inneholder opplæring i etikk og psykometri, e-læring i evne og evnetesting og opplæring i verktøyet med en praktisk workshop som avholdes fysisk eller digital.